Er det politisk korrekte godhetens tyranni?

Det offentlige ordskiftet i Norge kan med fordel bli mindre nevrotisk i møte med mangfoldet utenfor utenfor avisspaltene.

Jeg liker ikke begrepet «PK-fascisme». Det er bare at det virker som at det bare er de som har et psykotisk forhold islam som bruker det. Og som skylder på alt som har gått galt i samfunnet på enten staten, islam, innvandrere, kvinner, samer eller homofile i nettavisenes kommentarfeil. Vel, nesten. Robert Gustafsson brukte det også da han gjestet Skavlan, hvor han sa at «Sverige lider av PK-fascisme.», fordi ingen lenger tør skrive et avisinnlegg i avisa, eller si noe på radio eller TV, uten at det samtidig kommer tydelig fram at de baker sitt eget brød om morgenen, at de kildesorterer, at de er med i Green Peace, at de er feminist, at de elsker barn, at de løper Stockholm-maraton og er med i Gay Pride-festivalen. Dropper du noen av disse kravene blir du hengt ut på sosiale medier inntil du kryper til korset og sier «unnskyld», sa Gustafsson.

Og Sanna Sarromaa. Hun skrev i VG den 2. november, 2015, at nordmenn er iført en politisk korrekt tvangstrøye når det kommer til humor og at mange ikke skjønner at det noen ønsker å kalle grove og upassende vitser kan skape samhold.

Sanna Sarromaa forteller i kommentaren sin på VG om en vits som ble fortalt på henne siste arbeidsplass. En svømmehall med åtte forskjellige nasjonaliteter. Noen av dem «kullsvarte», sier hun. Vitsen var som følger: «Vet du hva som er forskjell på en afrikaner og en bøtte med dritt? Bøtta.» Når du forteller denne (upassende) vitsen til nordmenn, ler de ikke. De tør ikke. Den politisk korrekte tvangstrøyen de har på seg er for trang. Den som fortalte rasevitsen var imidlertid en serber. Det var det bare hun (som for øvrig er finsk), en bosnier og en somalier som syntes dette var morsomt. Nordmennene holder seg som vanlig til småslemme og litt tvilsomme, men likevel politisk korrekte, vitser, gjerne om kvinner og gynekologer.

Her tror jeg at det er mange som kjenner seg igjen. Jeg kjenner meg i hvert fall igjen. Det er stor forskjell på hva man kan vitse om på sosiale medier, der PK-eliten er sterkt representert, og hva man kan vitse om blant venner eller stedene der jeg har arbeidet. Faktisk, alle stedene jeg har jobbet, gått på skole eller hvor jeg har vært blant venner. Og det har ikke gått ubemerket. Hverken av meg eller de jeg kjenner. Det er et veldig dårlig samsvar mellom det vi ser utspille seg i det offentlige rom (på TV, radio, i avisspaltene eller på sosiale medier) og i uformelle settinger. Der ler også sorte av negervitser. De forstår at det bare er morsomt. På samme måte som at vi nordmenn ikke har noe i mot at «fiskebolle» er et gjengs uttrykk for etnisk, hvit nordmann blant innvandrere.

PK-eliten forstår ikke dette. Eller, kanskje de forstår det. Kanskje det bare er som Raga Rockers sang, at de er deilig å ha noen å hate. Så når du har mulighet til å «slå noen flate», som teksten lyder, så klarer de ikke dy seg. Da må hatet frem mot de dem mener er underlegne seg selv. Det er bare sånn hakkeordenen går. Men for å avrunde på en gladnote, kan vi jo avslutte med noe lystigere Steve Hughes sa på Live At the Apollo engang om nettopp politisk korrekthet; «While health and safety has become the oppression of our physical movement so that we can’t do anything without permission from the state, political correctness is the oppression of our intellectual movement so that no one says anything anymore in case somebody else gets offended.».

Det høres morsommere ut når Steve Hughes sier det.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s