Kronprinsparets skolevalg.

Kronprinsparet har selvsagt lov til å bestemme hvilken skole barna deres skal gå på. Men da må de også ta konsekvensene det medfører, nemlig at de distanserer seg fra folket.

Når de som skal være et samlende symbol for nasjonen vår velger å melde barna sine ut av den viktigeste fellesskapsarenaen vi har, er det vel verd en diskusjon. Det er klart at kronprinsparet har lov til å ta barna sine ut av den offentlige skolen, dersom de føler at det er det beste for sine barn. Men da må de også ta konsekvensene det medfører. Når kronprinsparet tar barna sine ut av den brede, norske offentlige skolen, distanserer de seg samtidig fra det norske folk.

Skader prinsessen.

Prinsessen har godt av å gå på en skole sammen med barn fra alle samfunnslag. Hvis hun blir nødt til å tilbringe resten av skoleårene sine på en skole hvor hun kun kommer borti mennesker fra en knøttliten elite, nemlig de som har råd til å sende barna sine på svindyre eliteskoler, sier det seg selv at grunnlaget hennes blir for snevert, og at det vil kunne ha konsekvenser for hvordan hun forstår samfunnet senere i livet.

Dette er særlig problematisk for henne, siden hun skal vokse opp og bli et nasjonalt samlende symbol. Hvordan kan vi forvente at et barn som aldri har hatt noe med den vanlige mannen i gata skal kunne leve opp til denne rollen, hvis hun aldri har hatt noe med han å gjøre? Kronprinsparets vil nok datteren sin vel. Men hun overlever ikke som kongelig hos det norske folk kun ved å klippe snorer og vinke fra slottsbalkongen.

Hvilken skole du går på som barn er selvsagt med på å forme deg som voksen. Hvis du går på en skole hvor du kommer borti folk fra alle samfunnslag, hvor fattige møter rike, troende møter folk som ikke tror, er dette noe du vil kunne ta med deg og dra nytte av resten av livet.

Skader monarkiet.

Oppslutningen om monarkiet er ikke selvsagt. Det krever tillit. Tillit til de kongelige er en av oss. Og gjenkjennelsesfaktor. At det er mulig for folk flest å kunne kjenne seg igjen i de kongeliges liv. Selv om det er en liten selvmotsigelse. De er kongelige, tross alt. De kongelige har selvsagt lov til å ta barna sine ut av den brede, norske fellesskolen og plassere dem i en svindyr eliteskole. Men da må de også ta konsekvensene det medfører, nemlig at de distanserer seg fra det norske folk.

Skader fellesskolen.

Jeg tror at de kronprinsparets valg om å ta barna sine ut av den brede, norske skolen skader fellesskolen. Det har liksom alltid vært et kvalitetsstempel at de kongelige har latt sine barn gå i den samme skolen som befolkningen for øvrig. De er som et fyrtårn for mange. Når de kongelige handler, følger mange etter. De kongelige er på mange måter pussig nok trendsettere i sitt eget element. Og når de trekker barna sine ut, er det grunn til å tro at flere dessverre vil følge etter.

En dårlig begrunnelse.

Begrunnelsen de kongelige har brukt for hvorfor de har valgt å sende barna sine i private skoler, er en dårlig en. Engelskferdigheter er en dårlig begrunnelse. Hvis engelskferdigheter er grunnen til at kronprinsparet har valgt å sende prinsessen til Oslo International School, fordi hun der skal lære seg å «snakke og tenke» engelsk, burde hun i stedet sendes til en skole der undervisningen går på fransk eller tysk. Det ville vært en langt mer praktisk tilnærming til prinsessens framtid.

Noen annen begrunnelse er ikke blitt gitt for hvorfor kronprinsparet har valgt å ta sin unge datter ut av den brede, norske offentlige skolen, og sende henne til en privatskole. Dagens generasjon unge snakker dessuten mye bedre engelsk enn Stoltenberg-generasjonen. Så det er vanskelig å se at det skal være noe hold i akkurat den begrunnelsen.

Ikke at jeg tror at de lyver. Det er nok ingen vikarierende argumenter og alternative motiver her. Ikke som jeg mistenker dem for i hvert fall. Med mindre jeg undervurderer dem. Jeg har enn så lenge såpass høye tanker om kronprinsparet at jeg tror de er ærlige med oss når de sier at det er på grunn av at de ønsker å lære prinsessen å «snakke og tenke» engelsk. Jeg mener bare at de har et for lemfeldig forhold til viktigheten av at også deres barn går i den offentlige skolen, og at de overvurderer gevinsten av at prinsessen deres går på en eliteskole.

En norsk myte? Det norske monarkiets framtid.

Hvis det er slik at folkeligheten til de norske kongelige er en myte, slik mange har hevdet i denne debatten, er det på sin plass å spørre om det er riktig å holde oss med kongehuset. Jeg er ingen republikaner. Er veldig stor fan av det norske kongehuset, og jeg har stor tro på at de gjør et veldig godt arbeid for oss. De er et fantastisk symbol utad, og de samler oss som nasjon. Men hvis det er folkeligheten deres vi liker, og den er en myte, er det likevel på sin plass å spørre hvilken framtid kongehuset har i Norge.

Litt etter litt chipper kronprinsparet løs på fundamentet som bærer dem. Det er bare et spørsmål om tid før folket vender dem ryggen, dersom de fortsetter ned den samme veien som nå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s