Tolken Faizullah Muradi

Faizullah Muradi er heldig som har såpass mange, og til dels sterke, støttespillere bak seg. I motsetning til andre som søker om å få bli i Norge er han i en privilegert posisjon.

Saken med Faizullah Muradi er vanskelig, og det er ikke opplagt hva som er riktig. Spørsmålet er om mennesker som har utført arbeid for norske troppebidrag i NATO-operasjoner skal ha egne rettigheter som andre mennesker på flukt ikke har. Det er ingen som sier at Muradi ikke kan få et ordentlig godt liv også i Italia. Så lenge han har det godt, og kan skape seg et nytt liv, burde alle som har engasjert seg for at hans velvære prise seg lykkelige over utfallet.

Faizullah Muradi ser ut som verdens mest sympatiske, unge mann. Og det er helt sikkert all mulig grunn til å ønske han et godt liv. Han ser ut som en ordentlig fin fyr. Og med hans innsats for de norske troppebidragene i Afghanistan, er det all mulig grunn for det norske folk å være han takknemlig for den jobben. Hans bidrag har vært med å gjøre det mulig for Norge å møte sine internasjonale forpliktelser, og gjøre det slik at norske soldater har kunnet gjøre jobben sin.

Selv sier han at det eneste han ønsker nå, er at enten Norge eller Italia skal gi han opphold.

Hans tilfelle er annerledes.

Det er lett å synes synd på Faizullah Muradi. Han er en hyggelig og sympatisk ung mann det er lett å få sans for. Men Erna Solberg har et poeng hvis Muradis innsats for Norge fant sted før ordningen om å gi afghanere som setter sitt liv i fare i Afghanistan for å hjelpe i Norge trådte i kraft. Muradi søkte ikke engang om asyl i Norge fra Afghanistan, slik ordningen tilsier, men fra Italia, etter å ha vært der i to år etter at han kom fra Afghanistan.

Faizullah Muradi kommer altså til kort på ikke mindre enn to punkter med tanke på ordningen som ble innført i 2012 for å gi afghanere som har satt sitt liv i fare i hjemlandet for å ha hjulpet Norge mulighet til å søke asyl; ikke arbeidet han for norske styrker i perioden ordningen gjelder, og ikke søkte han om asyl i til Norge fra Afghanistan slik ordningen krever.

Flyktningkonvensjonen sier dessuten at personer som har behov for beskyttelse plikter å søke om asyl i det første landet de kommer til. I Muradi sitt tilfelle, som i november 2011 kom til havnebyen Otranto som illegal innvandrer med hjelp av menneskesmuglere, er det Italia.

Uprofesjonelt av politimannen.

Mange vil nok mene at det var veldig uprofesjonelt av politimannen som pågrep Muradi å gi uttrykk for sine personlige meninger i embetet. Det er lett å være enig i det politimannen hadde å si, men de som jobber i politiet skal helst ikke la sine personlige meninger komme til uttrykk. I uniform representerer de statsmakten – og til syvende og sist fellesskapet – og selv om det denne gang ikke hadde noen betydning, skal helst ikke politiet gjøre noe som undergraver embetet.

Men så gikk også Politiets Fellesforbund ut og sa at det var en glipp. Informasjonsrådgiver i Politiets Fellesforbund, Gry Jorunn Holen, sier til NRK at politifolk ikke skal ytre seg personlig i saker.

Reaksjonene på sosiale medier.

Vi har sett det før. Reaksjonene er alltid sterke i enkeltsaker i asylpolitikk. Og dramaturgien som det blir lagt opp til i mediene gjør alt bare enda verre. Selv om mange nok syntes at det var galt av politimannen å uttrykke seg personlig i pågripelsen av Muradi, var det flere på sosiale medier som syntes at det var bra at han uttrykte seg.

«Bra. Politimann med anstendighet», skriver Oddveig Storstad fra Trondheim på Twitter. Som om politimannen hadde opptrådt mindre anstendig om han «bare» hadde gjort jobben sin. Anne Holt skriver politimannen var «tøff» og viste «integritet».

Faizullah Muradi er ikke den eneste som har skapt reaksjoner. Det har vært flere ung asylsøkere som har engasjert det norske folk. Maria Amelie Satte Norge på hodet da hennes sak var i media.

Ser vi et «Pretty Person»-syndrom? Det er mulig at jeg er kynisk; men stemmer det likevel ikke? Viser vi som samfunn slitne, middelaldrende mennesker samme omsorg? Vekker de det samme engasjementet i oss? Svaret er et rugende «nei». Det har både før og etter blitt sendt ut masse mennesker ingen bryr seg om. Barn og unge, attraktive mennesker i av tjueårene, derimot, vekker alltid masse engasjement.

Billige poeng for opposisjonen.

Det er billige poeng for opposisjonen å tjene på kaste seg inn i kampen for Faizullah Muradi. De sier at han kjempet for Norge. Og det er selvsagt rett. Men ikke innenfor perioden som ordningen for afghanere som har satt sitt liv i fare i hjemlandet for å hjelpe Norge gjelder. Er det sannsynlig at opposisjonslederne på Stortinget ville inntatt samme standpunkt hvis de selv satt i regjering? Erfaringsmessig er det ingenting som tilsier det.

Opposisjonens oppgave å kritisere regjeringen. Men det er veldig lett å stå indignert på utsiden og hamre over ting man mener at ikke er bra nok. Noe helt annet er det å måtte ta ansvar. Er det riktig av statsministeren å blande seg inn i enkeltsaker? Hva skjer neste gang en tilsvarende sak er oppe? Skal Erna Solberg detaljstyre den også? Det er kanskje levelig, men det er ingen tvil om at det vil være strevsomt i lengden. Statsministeren skal konsentrere seg om systemer og større linjer, ikke blandet seg opp i enkeltsaker man allerede har regler for hvordan man skal håndtere.

Sterke støttespillere.

Faizullah Muradi er heldig som har såpass mange, og til dels sterke, støttespillere. I motsetning til veldig mange andre som søker om å få bli i Norge er han i en veldig privilegert posisjon. Alles øyne er på han. Alt han foretar seg havner i mediene. Og bak han står tusenvis av velgjørere. Som norske Afghanistan-veteraner som sier at Norge bare kunne pakket sammen og reist hjem om ikke det hadde vært for Muradis innsats i Afghanistan.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s