Fyrbøterne på Årvoll.

Har de som forsøker å hjelpe romfolket hjulpet, eller har de kun bidratt til å gjøre situasjonen verre? I en myriade av sure kommentarer har Vanessa Quintavalle fått et helt folk til riste oppgitt på hodet.

Vanessa Quintavalles manglende fintfølelse overfor omgivelsene setter romfolket i fare. Det er åpenbart at hennes oppførsel, måten hun svarer på journalistenes spørsmål, og hvordan hun mistenkeliggjør andre sine hensikter, som for eksempel smittevernoverlege Tore Sten og barnevernleder Marit Bratli etter at de avla sin vurdering, bidrar til å piske opp stemningen.

Det er for eksempel bare tåpelig å klage over at det er blitt «sirkustilstander» på Årvoll-tomta, og slengbemerke at «her mangler det bare popcorn», eller be journalistene om å «skaffe seg et liv», når man selv inviterer et allerede veletablert mediesirkus til å komme. Da viser man bare for omverdenen at man ikke har noe gangsyn, eller i det hele tatt forstått situasjonen. Noe også bydelsutvalgsleder Steinar Arnesen heller ikke kunne la være å bemerke.

Spesielt bedre blir det ikke når Vanessa Quintavalle skal ha kastet noen journalister ut av leiren på Årvoll, etter å ha invitert dem inn. Det tjener ikke romfolkets sak overfor opinionen at deres våpendragere skyter seg i foten ved hver anledning, eller på annen måte framstår urimelig. NRKs nyhetsredaktør, Stein Bjøntegård, uttalte senere at «det er ille at pressefolk blir angrepet på den måten». Da var det godt at romfolket selv kom ut og beklaget situasjonen.

Vi har allerede sett eksempler på at den opphetede situasjonen har gått utover rumenerne. En mann med jernkølle angrep en rumensk tigger i leiren utenfor Sofienberg kirke, allerede andre dagen. Folk er folk sine folk har mottatt trusler og sjikane. Og den første natten på Årvoll avfyrte fire menn fyrverkeri inn mot rumenerne i leiren. Begge voldsepisodene ble løst raskt av politiet. Men det er bare et spørsmål om tid før stemningen setter liv i fare.

Heller ikke Folk er Folk synes å ta det til hjertet at de ikke bare kan ignorere hvordan de oppfattes av omverdenen. PR-messig har Folk er Folk sin håndtering av romfolkets aksjon, helt siden den begynte, vært en katastrofe. Bjønnulv Evenrud har svart på denne kritikken med at det ikke er en popularitetskonkurranse. Det er fundamentalt sett helt rett, men han er avhengig av å få med seg opinionen dersom han skal nå sine mål.

Selv om det antagelig er mye som skal til før Bjønnulv Evenrud ville blitt medlem av AFA, viste Evenruds behandling av FrP-politikeren som tidligere denne uken var og besøkte leiren på Årvoll, at han har anlegg for nøyaktig de samme tilbøyelighetene som de han bekjemper. For det var mye uforløst hat som kom til uttrykk da den uvitende bystyrepolitikeren fra FrP kom på besøk.

Det er et alvorlig problem for romfolket at Folk er Folk ikke synes å ta folks bekymringer over romfolkets tilstedeværelse i Oslos gater mer på alvor. Man kan ikke bare slå opp leir, først på Sofienberg Kirke sin tomt, deretter en annen plass i hovedstaden, og framstå som man blåser i innsigelsene som kommer underveis ustraffet. Det burde Folk er Folk formodentlig vite.

Det er også et problem for Folk er Folk og Bjønnulv Evenrud at den lovede «dokumentasjonen» på rasisme og trakassering fra ordensmaktens side, overfor romfolket, uteble mandag, etter at man hadde brukt store deler av forrige uke til å bygge opp en forventning om at det skulle komme «avsløringer» som beviste at politiet hadde en hittil grusom og ukjent side.

At man orkestrerer kontroverser og skaper falske fiendebilder for å fremme sin egen agenda, er ikke noe hverken Bjønnulv Evenrud eller Folk er Folk har funnet på. Det har man gjort siden tidenes morgen, som en del av spillet mellom rivaliserende samfunnsinteresser. Men at det blir gjort såpass slepphendt som i dette tilfellet, tror jeg ikke det var noen som kunne forutse.

Selv om det ville vært urettferdig å gi Folk er Folk alene, riktig nok godt hjulpet av Vanessa Quintavalle, skylden for at så mange som tre av fire nordmenn nå ønsker et forbud mot tigging, de er jo godt hjulpet av rumenerne selv som topper utsendelsesstatistikken hos politiet, gjennom en dramatisk 139 prosent økning i lovbrudd siden i fjor, er det likevel en moderat påstand at de har bidratt sterkt til at romfolket har fått opinionen mot seg.

Men engasjementet deres er ikke helt uten resultater. De har greid å løfte opp og sette romfolket på dagsorden. Det er ikke til å fnyse av. Det er viktig at vi har en debatt om hva som skal være Norges holdning, og hvordan vi best kan møte de nye disse utfordringene. Det sier noe om oss som et folk, hvordan vi velger å behandle de svakeste blant oss. Og så er det viktig at vi møter de grumsete holdningene som vi finner på nett på en hensiktsmessig måte.

Det bærer ingen hensikt å møte de grumsete holdningene på nett på en streng og belærende måte. Statsministerens oppfordring om å «ta igjen!» er veldig utypisk han. Det er ikke den brobyggende, forsonende statsministeren vi kjenner. Vi vinner ikke over hatet ved å «ta igjen». Vi vinner over hatet ved å følge budskapet som seilte opp i dagene etter terrorangrepet i fjor sommer, om å vise kjærlighet og omtanke overfor hverandre.

Ingen slutter å være rasistiske bare ved at noen kommer og forteller dem at det de sier er «fælt» og «stygt». Om noe bekrefter det bare virkelighetsbildet om at det er dem mot resten. Mennesker slutter å være rasistiske først når de føler at de får ta del sammen med resten. Det er ikke uten grunn at rasistiske holdninger som oftest kommer fra en gruppe mennesker som har et gitt sett med marginaliserende fellesnevnere til felles.

Jeg er redd Vanessa Quintavalle og Folk er Folk er fyrbøtere på et tog til et verre klima for romfolket. Det er på tide at myndighetene kommer sterkere på banen og overtar regien. Vi må hjelpe romfolket der de bor, gjennom å skape arbeidsplasser og opprette skoler, slik at de slipper å komme til Norge for å tigge. Romfolket fortjener bedre, og Norge må gjøre sin del.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s